Δύο αριστουργήματα του 21ου αιώνα ζωντανεύουν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.
Μικρά πράγματα σαν κι αυτά της Claire Keegan
Μην πεις λέξη του Patrick Radden Keefe
ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER 2022
Σε μια μικρή πόλη της ιρλανδικής επαρχίας του 1985, η φτώχεια, οι κακουχίες και οι κοινωνικές αναταραχές είναι η μόνη πραγματικότητα του οικογενειάρχη Μπιλ Φέρλονγκ. Τα μικρά πράγματα γύρω από τα οποία περιφερόταν η ύπαρξή του, ξαφνικά όχι μόνο δεν του αρκούν, αλλά μάλλον συντηρούν αυτή ακριβώς την πραγματικότητα που τον πνίγει και τον πληγώνει. Τι θα γινόταν όμως αν επιλέγαμε να σπάσουμε τη σιωπή; Ένα κομψοτέχνημα όπου κάθε λέξη είναι τοποθετημένη ακριβώς εκεί που πρέπει, για να γαντζώνεται γερά στην ψυχή μας.
«Το σύντομο αυτό έργο σε κερδίζει με την οικονομία και την πειστικότητά του. Η Κίγκαν δεν μας λέει τίποτα περιττό, η κάθε λέξη είναι στη θέση της, τα μικρά πράγματα αναδίδουν τη δύναμή τους και ωστόσο η έννοια της ηθικής ευθύνης αναδίδεται πεντακάθαρη».
Μιχάλης Μοδινός, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο)
ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΛΕΞΗ
Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία – Η κρυφή ιστορία του IRA
ΒΡΑΒΕΙΟ ORWELL
NATIONAL BOOK CRITICS CIRCLE AWARD
ARTHUR ROSS BOOK AWARD
Η τραγωδία μιας οικογένειας και μιας ολόκληρης χώρας. Με τον ρυθμό ενός θρίλερ, και με περίτεχνη αλλά καλογραμμένη δομή, η έρευνα σε βάθος του Patrick Radden Keefe αποκαλύπτει τον τρόμο, την απώλεια και τη σπαρακτική ματαιότητα ενός ανταρτοπόλεμου, οι συνέπειες του οποίου δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ, ενώ θίγει σημαντικά ερωτήματα για τη μνήμη, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.
«Η εξαιρετική αφήγηση του Patrick Radden Keefe για τις Ταραχές είναι ένα μυστήριο, μια ιστορία και μια τραγωδία ταυτόχρονα. Η έρευνα σε βάθος του Keefe αποκαλύπτει τις κρυφές συνέπειες των Ταραχών, διαφωτίζοντας τόσο τον φρικτό φόρο αίματος της σύγκρουσης αλλά και το πώς συνεχίζει να επηρεάζει το σήμερα. Το βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε».
Gillian Flynn
«Πάντα με ενδιέφεραν οι ριζοσπάστες και η πολιτική βία. Αλλά και το πώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στις πολιτικές απόψεις της νιότης τους και βλέπουν τα πράγματα με άλλο μάτι. Δεν ξέρω τι πιστεύετε στην Ελλάδα για το ζήτημα, μπορώ να πω με βεβαιότητα πάντως ότι στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η εκεχειρία του 1998 τα έλυσε όλα. Δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχουν πράγματα που ακόμα παραμονεύουν στις σκιές».