Aπό τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο της Ευαγγελίας Γαλανάκη “Μοναξιά: Το παράδοξο της ανθρώπινης φύσης”.

 

 

Το βιβλίο

“Μοναξιά

Το παράδοξο της ανθρώπινης φύσης”

Ευαγγελία Γαλανάκη

Πρόλογος: Γιάννης Κουγιουμουτζάκης

 

Πολλές και ποικίλες όψεις του παραδόξου που χαρακτηρίζει τη μοναξιά αναλύονται στο βιβλίο αυτό. Στόχος του είναι να ανοίξει έναν δρόμο προς την αναγνώριση και αποδοχή του παραδόξου που ενυπάρχει στη φύση και τη γένεση της μοναξιάς.

 

 

Ο εκδότης Κ. Δαρδανός σημειώνει:

“Αυτές τις ημέρες δημοσιοποιήθηκε η έρευνα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης ως προς το υποκειμενικό αίσθημα της μοναξιάς που βιώνουν και ως προς την πιο αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην Ευρώπη νιώθουν συχνά μοναξιά περίπου 30 εκατομμύρια ενήλικες ενώ περισσότεροι από 75 εκατομμύρια παραδέχονται ότι δεν συναναστρέφονται συχνά συγγενείς και φίλους.

Πρόσφατες διεθνείς έρευνες δείχνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της έντονης και χρόνιας μοναξιάς στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου και στην εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών, αλλά και την ευεργετική επίδραση της μοναχικότητας, με την έννοια της ικανότητας του ανθρώπου να αξιοποιεί τη μοναξιά για αναζωογόνηση, προσωπική ανάπτυξη και δημιουργία, αλλά και για την αντιμετώπιση της οδύνης.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, αναδεικνύεται ως επίκαιρη και απαραίτητη η μελέτη και η κατανόηση της οικουμενικής εμπειρίας της μοναξιάς και της μοναχικότητας του ανθρώπου. Αυτός είναι ο στόχος του βιβλίου «Μοναξιά: Το παράδοξο της ανθρώπινης φύσης» της Ευαγγελίας Γαλανάκη, Καθηγήτριας Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών”.

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

«Πρωταθλητές» στη μοναξιά οι Έλληνες

«Πρωταθλήτρια» μοναξιάς αναδεικνύεται η Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο ένας στους δέκα Έλληνες (το 10%) νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (το 43%) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ