Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Gregory Claeys “Μαρξ και Μαρξισμός”.
Μια μεγαλόπνοη μελέτη που αποδεικνύει ότι ο Μαρξ και ο Μαρξισμός εξακολουθούν να είναι επίκαιροι.
Ο Gregory Claeys, ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς ιστορικούς του σοσιαλισμού, αναλογίζεται τις ιδέες του Μαρξ και την εξέλιξή τους, από τις απαρχές τους στη Ρωσική Επανάσταση μέχρι σήμερα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σχέση του πρώιμου ουμανισμού του Μαρξ με την ύστερη σκέψη του, τον μαρξισμό ως μορφή ουτοπισμού, και το πρόβλημα του σταλινικού εκφυλισμού του μαρξισμού.
Ένα «πανόραμα» του μαρξισμού που καλύπτει όλο το ιστορικό χρονικό, τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, τον συσχετισμό του με άλλες ιδεολογίες και τη θέση του στον 21o αιώνα. Ο Καρλ Μαρξ παραμένει ο πιο επιδραστικός και αμφιλεγόμενος πολιτικός στοχαστής της ιστορίας. Αν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έμοιαζε να έχει τελείως ξεπεραστεί, μια νέα γενιά διαβάζει και ανακαλύπτει τον Μαρξ στον απόηχο των επαναλαμβανόμενων οικονομικών κρίσεων, της αυξανόμενης ανισότητας στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία.
Ο Καρλ Μαρξ ήταν ο Ιησούς Χριστός του 20ού αιώνα.
Την Κυριακή του Πάσχα του 1918, οι ρωσικές εφηµερίδες, που παλιότερα έγραφαν «Χριστός Ανέστη», το αντικατέστησαν µε το «Σαν σήµερα πριν από εκατό χρόνια γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ». Αν µάλιστα είχαν ισχυριστεί ότι είχε περπατήσει στην επιφάνεια του νερού ή ότι είχε αναστηθεί εκ νεκρών, ελάχιστοι θα είχαν εκπλαγεί.
Έµοιαζε άλλωστε και µε τον Πατέρα. Ο γέρος µε την γκρίζα γενειάδα και τα απεριποίητα µαλλιά –το πορτρέτο του Μαρξ που γνωρίζουν οι περισσότεροι– έχει αρκετές οµοιότητες µε τον στρυφνό πατριάρχη, όπως τον φαντάζονται πολλοί χριστιανοί να κάθεται στον ουράνιο θρόνο του. […]
Γιατί λοιπόν, αλλά και πώς, η ιστορία πρότεινε τον Μαρξ γι’ αυτόν τον ρόλο; Ο Μαρξ µπορεί και να ήταν ο «Προφήτης ο Ίδιος», όπως το έθεσε ο φίλος του και ράφτης από τη Θουριγγία Γιόχαν Γκέοργκ Εκάριους.
Σε αντίθεση µε τον Χριστό, όµως, ποτέ του δεν ήταν ικανοποιηµένος µε το να προσφέρει παρηγοριά στους φτωχούς: η φιλοδοξία του ήταν µεγαλύτερη και επιθυµούσε να θέσει τέλος στη φτώχεια κι εποµένως στην ανάγκη για παρηγοριά. Κι όµως δεν είναι καν σαφές αν ο Μαρξ κατέστη «σπουδαίος» επειδή τα έργα του ήταν τόσο δηµοφιλή ή επειδή εξέφρασε µια ιδέα, της οποίας η ώρα είχε πια έρθει.
Από την εισαγωγή του συγγραφέα
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.