Το graphic novel, επιζητεί όλο και συχνότερα, όλο και πιο επιτακτικά, την προσοχή μας. Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτό το σχετικά νέο πεδίο.
Στο πλαίσιο της επανέκδοσης των καζαντζακικών έργων, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η Διόπτρα, έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα βιβλία του Παναγιώτη Πανταζή «Καπετάν Μιχάλης» και του Soloup «Ζορμπάς. Σειρά έχουν τώρα δύο τόμοι για τη ζωή, για τη δράση και για τη συγγραφική πορεία του Καζαντζάκη, σε σενάριο του Allain Glykos, εικονογράφηση του Antonin και μετάφραση της Κατερίνας Ζωγραφιστού: «Η κρητική ματιά, 1883-1919» και «Ο πολύβουος κόσμος, 1921-1957».
Ο Αλέν Γκλικός, γεννημένος το 1948, ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπορντό και συγγραφέας σχεδόν είκοσι μυθιστορημάτων. Τα δύο βιβλία για τον Καζαντζάκη βασίζονται σε μια φανταστική συνομιλία του Γκλικός μαζί του.
Τα παιδικά χρόνια στην Κρήτη, με κυρίαρχη τη μορφή του πατέρα και με πλήθος παραπομπές στη μητρική φιγούρα. Ακολουθούν οι σπουδές στην Αθήνα και στο Παρίσι, οι πρώτοι έρωτες και ο κατοπινός δύσκολος συζυγικός βίος (με τη Γαλάτεια Καζαντζάκη), οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το ταξίδι στο Άγιο Όρος με τον Σικελιανό, η καταλυτική επίδραση του Μπερξόν, το διδακτορικό για τον Νίτσε, καθώς και η σύντομη γνωριμία με τον Καβάφη.
Στον δεύτερο τόμο είναι τα ταξιδιωτικά κείμενα του Καζαντζάκη. Σοβιετική Ένωση, τις βαριές σκιές του Λένιν, του Βούδα και του Χριστού, τον Ισπανικό Εμφύλιο, τα τοπία της Ιαπωνίας και της Κίνας, τις διαδοχικές περιπέτειες της υγείας ή την προσωπικότητα της Ελένης, της δεύτερης συζύγου.