Μια όμορφη πρόταση, διαφορετική στο χώρο του βιβλίου γίνεται από τον Παραμυθά Δημήτρη Προύσαλη με το βιβλίο του “Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς – παραμύθια για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.

Ο Δημήτρης μας αναλύει στο οπισθόφυλλο…

Όταν ακούγονται παραμύθια λαϊκά, ο λόγος των ανθρώπων του κόσμου ανοίγει δρόμους μέσα στα σκοτάδια. Ιστορίες περασμένες απ’ του χρόνου το δοκίμι, υποθέσεις μπολιασμένες απ’ τη σοφία και την ανάσα των πολλών, έρχονται ως φωνές απ’ το άχρονο και μαγιά του άτοπου να μιλήσουν για το σήμερα που στριμώχνεται ανήσυχο μα πάντα λοξοκοιτάει στο φως. Σε εποχές σκοτεινών περιόδων  μοιράζουν απλόχερα την αισιοδοξία και ενδυναμώνουν την ενέργειά μας σε μια λογική μεταστροφής της διάθεσής μας έτσι ώστε να μπορέσουμε τελικά να μπολιάσουμε θετικά την καθημερινότητά μας. Μας υποδεικνύουν λύσεις και δημιουργούν άδηλα διαδικασίες αναστοχασμού και αποκρυστάλ-λωσης της συλλογικής εμπειρίας του κόσμου. Χωρίς να μας αποκοιμίζουν, μας καθησυχάζουν αφού στο τέλος όλα θα πάνε καλά – και με τη δική μας συμβολή – και μοιράζουν απλόχερα την ελπίδα.

 

Ποια φράση γραμμένη σε δαχτυλίδι κρατά τον άνθρωπο σε ισορροπία; Τι στάση θα κρατήσουν δυο ποντικοί που παγιδεύονται σε ένα πηγάδι; Μια σούπα φτιαγμένη από πέτρες άραγε τι γεύση μπορεί να έχει; Είναι πάντα κακό ένα κακό σαν φανερώνεται; Σε ποιον ανήκει το νερό; Ποιο μήνυμα κρύβει ένα λουκούμι με φιστίκι για έναν ξεπεσμένο βεζίρη; Τι μπορεί να κρύβει ένα όνειρο; Ποια είναι η κυρά Μιζέρια και η ιστορία της; Οι δικαστές και οι νόμοι υπηρετούνε άραγε το δίκιο; Πού βρίσκονται κρυμμένα τα πιο όμορφα τοπία του κόσμου; Ένα σπίτι που καίγεται φέρνει μονάχα την καταστροφή; Μπορεί ο άνθρωπος να μετακινήσει βουνά; Ποια είναι η ιστορία της Ανάγκης;

Μπαίνει το σηματάκι του ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΣΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ με τη φράση «Με την υποστήριξη» και το σηματάκι του Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων με πλαίσιο «Τα έσοδα παραχωρούνται ευγενικά για την υποστήριξη του…»

 

Από την παρουσίαση του βιβλίου

Αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη 1η Μαρτίου στο Πόλις Αρτ Καφέ στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου. Ένα κοινό που παρακολουθούσε με προσήλωση, ένας συγκλονιστικός Προύσαλης στην αρχή που μίλησε για τους λόγους που εξέδωσε αυτά τα παραμύθια, σπουδαίες και με διαφορετική προσέγγιση ομιλίες της Δέσποινας Δαμιανού, Επ. Καθηγήτριας Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Εμμαμούελας Κατρινάκη, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και του δασκάλου και Δρ Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ.
Και βεβαίως η πιο σημαντική στιγμή η αφήγηση των παραμυθιών από τον συγγραφέα με τη μουσική συνοδεία του Φίλιππου Πλακιά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος των Εκδόσεων Εύμαρος, Πέτρος Κακολύρης.

 

Γεννήθηκε στην Ολλανδία. Σπούδασε παιδαγωγικά, Βιβλιοθηκονομία και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού του ΠΤΔΕ Αθηνών στην κατεύθυνση «Λαογραφία και Πολιτισμός».

Από το 1988 εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολείται μεταξύ άλλων με τη καταγραφή, συλλογή, μελέτη και ανάλυση, του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια μυθοπλασίας, στην τέχνη της αφήγησης για την παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση του παραμυθιού. Έχει οργανώσει διημερίδες για το λαϊκό παραμύθι.  Έχει εισηγηθεί σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια με θέμα το λαϊκό παραμύθι, τη δύναμη και λειτουργία της αφήγησης. Επίσης έχει συντονίσει ανάλογα εργαστήρια και σεμινάρια  στα Πανεπιστήμια ΠΤΔΕ Αθηνών, Παντείου, Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Ψυχολογίας Παν/μίου Κρήτης και είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας,

Ως αφηγητής  μοιράζεται από το 2003 τα παραμύθια που αγαπά με παιδιά και ενήλικες σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και ακροατήρια ποικίλης σύνθεσης (βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, μουσεία, σχολεία, χώρους ειδικής αγωγής, Κέντρα Υποστήριξης, Φεστιβάλ αφήγησης ελλαδικά και διεθνή, φεστιβάλ βιβλίου, πολιτιστικούς συλλόγους, χώρους πολιτισμού, γηροκομεία, δήμους, θέατρα, καφενεία, κατασκηνώσεις, φυλακές).

Πρόθεσή του είναι να συμβάλει ώστε να ξαναμπεί το παραμύθι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου, να μεγαλώσει ο κύκλος και να δημιουργηθούν εστίες αφήγησης παντού αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του για την ανθρώπινη ψυχή και τον πολιτισμό. Έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου  «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» από το 2011, του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ από το 2014 και την ευθύνη της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας «Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία» από το 2016.

Έχει εκδώσει τις συλλογές «Παραμύθια του Κάτω Κόσμου» (2007), «Ελληνόφωνα Παραμύθια από την Κάτω Ιταλία» (2008), «Παραμύθια των Παραμυθάδων» (2011), «Από το στόμα στο χαρτί… κι από το χαρτί στο στόμα» (επ.) (2014), «Παραμύθια των Ευχών» (επ.) (2015), «Παραμύθια με δυνατές γυναίκες» (επ.) (2016) από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ. Έχει επιμεληθεί την έκδοση πρακτικών διημερίδας με θέμα: «Κουβεντιάζοντας για το παραμύθι….» (2002), την έκδοση των Ημερολογίων-Βιβλίων για το 2010 «Λαϊκά παραμύθια απ’ τις άκρες της γης», για το 2011 «Λαϊκές παραδόσεις απ’ τις γωνιές της Ελλάδας» και «Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων» (2013) (εκδ. Α/συνέχεια) και τη συλλογή «Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς» (2017) (εκδ. Εύμαρος).

Το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τη συμβολή του στην προώθηση του παιδικού & εφηβικού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Έχει γράψει επίσης το παιδικό «Ο γαϊδαράκος των Χριστουγέννων» (ΑΡΜΟΣ, 2009). Από τον Οκτώβριο του 2009 επιμελείται την παραγωγή και την παρουσίαση της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής «Πάρε τις λέξεις μου-Δώσ’ μου το χέρι σου-Παραμύθια απ’ τις γωνιές της γης» από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος στους 89.5 FM.

Δημήτρης Προύσαλης – Στοιχεία Επικοινωνίας:

Κιν. 694 5906 008

E-mail: dimprousal@yahoo.gr

 

Περισσότερα για τον Παραμυθά Δημήτρη Προύσαλη και της δραστηριότητές του:

http://stonparamythiontastavrodromia.blogspot.gr/

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΠΗΛΙΟΥ: Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Αθήνα μια πόλη παραμύθια

storytellingfestathens.blogspot.com