Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ “Η σοφία του χρήματος” σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.

 

«Παρά την περιφρόνησή µου στα πλούτη, αν µπορούσα να αποφασίσω, θα διάλεγα ό,τι καλύτερο µπορούν να µου προσφέρουν».

Σενέκας, Για µια ευτυχισµένη ζωή

 

 

Το βιβλίο 

Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Συγγραφέας: ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ

Μετάφραση: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ 

ISBN: 978-960-16-7595-4 

ΣΧΗΜΑ: 14×18

ΣΕΛΙΔΕΣ: 424

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,70 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

 

Το χρήµα είναι µια υπόσχεση που επιδιώκει τη σοφία. Η έκφραση πρέπει να γίνει κατανοητή µε διπλή έννοια: είναι σοφό να έχουµε χρήµατα, είναι σοφό να αναρωτιόµαστε πάνω σ’ αυτά.

O Πασκάλ Μπρυκνέρ αφηγείται την ιστορία του χρήµατος και του πλούτου, εξετάζει το χρήµα από φιλοσοφική και πολιτική σκοπιά και αναλύει τη στάση µας απέναντί του. Μερικοί από µας είναι φτωχοί, άλλοι είναι νεόπλουτοι, λιγοστοί είναι κληρονόµοι και συνεχιστές µεγάλων περιουσιών. Τι συναισθήµατα προκαλεί το χρήµα; Τι υλικές επιδιώξεις έχουν οι άνθρωποι και ποιες από αυτές οµολογούν; Ζούµε σε κοινωνίες όπου ο φθόνος θεωρείται εύλογος κι όπου επικρατεί ακόµα η χριστιανική ιδέα περί του φτωχού που θα ανταµειφθεί στον άλλο κόσµο. Η Σοφία του χρήµατος ξεκαθαρίζει τις προκαταλήψεις µας, αποκαλύπτει τις αδυναµίες µας και φωτίζει τις ανθρώπινες φιλοδοξίες που µπορούν να υλοποιηθούν στη σύγχρονη δηµοκρατία. Ο Μπρυκνέρ παραπέµπει στους «Σοφούς» της αρχαιότητας, του Μεσαίω¬να, της Αναγέννησης, του Διαφωτισµού, των µεγάλων ιδεολογιών και θρησκειών γράφοντας τη µακρά ιστορία του χρήµατος και µαζί αυτή του ονείρου του ανθρώπου να γίνει πλούσιος.

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1948. To όνοµά του συνδέθηκε µε τους Νέους Φιλοσόφους, ενώ έγινε παγκόσµια γνωστός µε τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα, που πρωτοεκδόθηκαν το 1981, έγιναν ταινία από τον Ρόµαν Πολάνσκι το 1992 και επανεκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2017. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο γάµος από έρωτα έχει αποτύχει; (2012), Το παράδοξο του έρωτα (2013) και το αυτοβιογραφικό του µυθιστόρηµα Ένας καλός γιος (2015).