Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο του Timothy Brook “Το καπέλο του Βερμέερ :Ο 17ος αιώνας και οι απαρχές της παγκοσμιοποίησης” σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου.
Οι πίνακες του Γιοχάνες Βερμέερ (1632-1675) μάς σαγηνεύουν με την ομορφιά και το μυστήριο που τους περιβάλλει. O κάτοχος της Έδρας Κινεζικών Σπουδών Shaw στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Timothy Brook βρέθηκε να τους αντικρίζει για πρώτη φορά το 1971 στη γενέτειρα του Βερμέερ, το Ντελφτ.
Παρατηρώντας προσεκτικά τους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου διαπίστωσε πως κάθε οικεία εικόνα και κάθε αντικείμενο που απεικονίζεται σε αυτούς, αποτελεί και μια απόδειξη πως το Ντελφτ δεν ήταν μόνο του, υπήρχε σε έναν κόσμο που επέκτεινε τα όριά του με ταχύτατους ρυθμούς.
Τα συμπεράσματα της μελέτης του τα συγκέντρωσε στο συναρπαστικό βιβλίο ιστορίας Το καπέλο του Βερμέερ: Ο 17ος αιώνας και οι απαρχές της παγκοσμιοποίησης που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Ένας στρατιώτης φλερτάρει µε ένα γελαστό κορίτσι σε ένα καθιστικό στην Ολλανδία. Μια γυναίκα ζυγίζει νομίσματα μπροστά από ένα παράθυρο. Στη λεπτομέρεια ενός άλλου πίνακα, φρούτα ξεχειλίζουν από μια κινεζική πιατέλα λευκής πορσελάνης με γαλάζια σχέδια. Το καπέλο του αξιωματικού είναι φτιαγμένο από γούνα κάστορα από τον Καναδά, ενώ τα νομίσματα από ασήμι που έχει εξορυχθεί στο Περού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγοραστεί η κινεζική πορσελάνη.
Τον 17ο αιώνα οι αποβάθρες στις Κάτω Χώρες αποτελούσαν έναν «κατάλογο πιθανοτήτων». Ο Timothy Brook μέσα από την ανάλυση πέντε πινάκων του Βερμέερ, δύο έργων του Χέντρικ φαν ντερ Μπουρχ και του Λέονερντ Μπράμερ αντίστοιχα, και ενός πορσελάνινου πιάτου ανιχνεύει το εμπορικό δίκτυο που απλωνόταν σε όλη την υδρόγειο κατά τον 17ο αιώνα, από την Ευρώπη ως την Ασία και την Αμερική, φανερώνοντας τις απαρχές της παγκοσμιοποίησης.
Ποιες εκρηκτικές, μεταμορφωτικές και, μερικές φορές, καταστρεπτικές αλλαγές σημειώθηκαν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο όταν ξεκίνησε η παγκοσμιοποίηση;
Η έκδοση περιλαμβάνει έγχρωμο ένθετο με φωτογραφίες και βασικά στοιχεία για όλα τα έργα που αναλύονται από τον συγγραφέα.
Ένα πρωτότυπο ιστορικό βιβλίο που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύγχρονη πραγματικότητα της οικονομίας.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
TIMOTHY BROOK
“Το καπέλο του Βερμέερ
Ο 17ος αιώνας και οι απαρχές της παγκοσμιοποίησης”
Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου
Σελίδες: 320 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-848-5 · Τιμή: 17,99 €
Ο Τύπος έγραψε:
«Μια συναρπαστική προσέγγιση της ιστορίας του πολιτισμού, που προσφέρει νέες οπτικές»
Entertainment Weekly
«Ένα ζωηρό πορτρέτο του 17ου αιώνα ως της πρώτης, χρυσής περιόδου της παγκοσμιοποίησης»
New York Sun
«Κάτι περισσότερο από μια αποτύπωση της αυγής της παγκοσμιοποίησης και επισήμανση των δυνάμεων που γέννησαν τον σύγχρονο κόσμο, το βιβλίο αυτό προσφέρει μια επίκαιρη υπενθύμιση της ανυπέρβλητης αλληλεξάρτησης της ανθρωπότητας»
Seattle Times
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Timothy Brook κατέχει την Έδρα Κινεζικών Σπουδών Shaw στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι διευθυντής του St. John’s College στο University of British Columbia. Έχει γράψει ή επιμεληθεί πάνω από δέκα βιβλία, ανάμεσά τους και το βραβευμένο The Confusions of Pleasure: Commerce and Culture in Ming China, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει επίσης επιμεληθεί το εξάτομο έργο για την ιστορία της Κίνας των εκδόσεων Harvard University Press. Το 2005 του απονεμήθηκε το μετάλλιο François-Xavier Garneau από το Canadian Historical Association, καθώς και υποτροφία του Ιδρύματος Γκούγκενχαϊµ το 2006. Περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του στο www.timothybrook.com