Το 1979 κυκλοφορεί τα πρώτα του βιβλία («Κάποτε στην Ποντικούπολη», «Η Γη το σπίτι μου – Έξι παραμύθια »,«Ο Φωκίων ήταν ελάφι»). Στα 40 χρόνια που μεσολάβησαν, ο Μάνος Κοντολέων έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη του πεζού λόγου γράφοντας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το όνομα του έχει συνδεθεί με τα μαθητικά χρόνια όλων μας, κι αυτή είναι μια κατάκτηση που δύσκολα την κερδίζεις, ειδικά στη χώρα μας. Παρότι ο ίδιος “… δεν αισθάνεται Διδάσκαλος”, όπως εξομολογείται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο The Book.Gr με αφορμή την επανακυκλοφορία της “Ερωτικής Αγωγής” (εκδόσεις Πατάκη),  ο Μάνος Κοντολέων, όμως, δίπλα στις συνεργασίες του με ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά/εφημερίδες, στις βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση στα μάτια του παιδιού. Αξία μοναδική!

 

Πηγή: The Book.Gr

 

  1. Δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη έκδοση της «Ερωτικής Αγωγής», τι σηματοδοτεί αυτή η νέα συνομιλία μαζί της;

Ένας συγγραφέας συνομιλεί μέσω των βιβλίων του με τους αναγνώστες του. Το βιβλίο παραμένει το ίδιο, ίδια και τα θέματα προς συζήτηση που θέτει, αλλά καθώς περνούνε τα χρόνια αλλάζουν οι αναγνώστες του -έρχονται νέοι. Κάποτε τα βιβλία που εκδίδονταν ήταν λίγα σε σχέση με τον αριθμό αυτών που τώρα κυκλοφορούν. Όποτε οι νέοι αναγνώστες δεν προλαβαίνουν να “συνομιλήσουν” με παλαιότερα βιβλία. Αν όμως ο συγγραφέας αυτών των κάπως παλαιοτέρων κειμένων θέλει να συνεχίσει να ανταλλάσσει ιδέες και απόψεις, τότε αποφασίζει να επανακυκλοφορήσει το έργο του.

Η «Ερωτική Αγωγή» είχε  αρκετά εντυπωσιάσει όταν για πρώτη φορά συνάντησε το κοινό της. Ο τρόπος που “διάβαζε” τον 20ο αιώνα προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτός ο τρόπος συνεχίζει να έχει αξία; Το συμμερίζονται, άραγε, οι νέοι αναγνώστες των πρώτων χρόνων του 21ου;

Με αυτές  τις σκέψεις επεδίωξα την επανέκδοση.

 

…δεν αισθάνομαι Διδάσκαλος

 

  1. «Πολλά από τα μελλούμενα συχνά οι συμπτώσεις τα προλέγουν». Το βιβλίο αυτό κάτω από ποιες, ενδεχόμενες, συμπτώσεις δρομολογήθηκε;

Ναι, το πιστεύω αυτό. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύμπτωση που δρομολόγησε την συγγραφή της “Ερωτικής Αγωγής” ήταν η ανάγνωση του μυθιστορήματος του Μισέλ Ουελμπέκ «Τα στοιχειώδη σωματίδια». Όταν διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο εντυπωσιάσθηκα από την αποτελεσματική ευστοχία της ιδέας να καταγράψεις μια κοινωνία μέσα από τη σεξουαλική συμπεριφορά της. Και πολύ σύντομα αποφάσισα να το επιχειρήσω κι εγώ και να γράψω το δικό μου μυθιστόρημα που θα στηρίζεται στην ιδέα της μετάλλαξης του 20ου αιώνα από αιώνα του έρωτα σε αιώνα του ερωτισμού.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ