Το The Look.Gr προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μούσσα «Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος»

 

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μούσσα, που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Δωδώνη είναι μια έμμετρη τραγωδία βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη

 

 

«Νύχτωσ’ ο κόσμος κι έσβησε, μέσα σε θάμπος ‘χαθη

σ’ ενός καιρού τη θάλασσα, στης σκοτεινιάς τα βάθη.

Ώρα της νύχτας μυστική, πάθη σκιές ζυγώνουν

κι αναριγούν ριζόψυχα, φλέβες κορμιού παγώνουν

Πως σιγάνεψαν οι άνεμοι, σύνεφα που σταθήκαν

στα μαύρα ντύθηκε ουρανός και τ’ άστρα του σβηστή-

καν»

 

Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες πριν πέσει η πόλη στα χέρια των Τούρκων. Άκαρπη κρίσιμη σύσκεψη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με τους Φράγκους εκπροσώπους της Δύσης και την αριστοκρατία της Πόλης . Η συγχώρεση από τον ηγούμενο δεν θα έρθει κι ο επαναστατημένος λαός λεηλατώντας τα σπίτια των πλουσίων κατηγορεί τον αυτοκράτορα για προδοσία.

Ξημερώνει 29 Μαΐου 1453 ο συγκεντρωμένος λαός στο Ναό της Αγιά Σοφιάς εν μέσω παρακλήσεων και λαβόντες τη θεία κοινωνία βλέπουν σε όραμα την Παναγία να κρατά τον νεκρό βασιλιά και να τον μεταφέρει μαρμαρωμένο σε μυστικό χώρο σε ένα γαλήνιο ύπνο προσμονής. Η εισβολή των Τούρκων και η πτώση της Πόλης φέρνει  τη λύση της τραγωδίας.

 

 

«Μην κλαίτε, πάει στα βαθιά, της γης να τον ξαπλώσει

Ελλάδας σπόρο η Παναγιά, έχει να τον ριζώσει.

Χίλιες φορές να κατεβεί στον Άδη η Ελλάδα

χίλιες να κάνει ανάσταση κι Απρίλη τη λιακάδα…»

 

 

Ο αφηγητής-ποιητής, το νέο πρόσωπο της ιστορίας παρουσιάζει κάτω από ένα νέο ένδυμα την πλοκή του έργου του Καζαντζάκη, που την τελική του μορφή πήρε το 1951.

Ένα ανεξάρτητο κείμενο, μια προσωπική σύνθεση του κ. Μούσσα με επιρροές από το κρητικό θέατρο. Ένα κείμενο ιστορικής πλοκής που τα δραματικά γεγονότα συνεχίζουν να σαγηνεύουν ανά τους αιώνες αναζητώντας τους συμμάχους της ελληνικής ψυχής ως κρίκοι μιας αλυσίδας που αντιπαρέρχονται τη φθορά του χρόνου.

Το βιβλίο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος  έχει βραβευτεί με το  Βραβείο του Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’

 

 

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μούσσα “Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Μούσσας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1973. Σπούδασε ιατρική και έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και μεταφράσεις. Ποιήματα, άρθρα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά λογοτεχνίας και εφημερίδες.

 Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, της Εταιρείας Ελλήνων Εικαστικών, της Royal Society of Literature, (London UK), του Icon Italia/Ministero dell’ Istruzione dell’ Universita e della Ricerca, της Societe europeenne des auteurs (Paris-France) και της Societa Dante Alighieri (Roma-Italia). Πρόσφατα έγινε τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών.

Δημοσιευμένα έργα του είναι: “Τα που θυμάμαι ξιστορώ” (2001), “Σημεία στίξης” (2015), “Ιωλκός” (2016), “Αγνώστου πατρός” (2016) – Βραβείο από τον Όμιλο για την UNESCO, Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, “Ορίζοντες” (2016), “3η Ομαδική ποιητική συλλογή” (2017). Αδημοσίευτα έργα με διακρίσεις: Ο “Ηλίθιος” του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι – Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, Κατηγορία Δοκίμιο, Ποίηση – Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία, 21ος Διαγωνισμός Ποίησης, Δοξαστικόν (ποίηση) – Βραβείο από τον Όμιλο για την UNESCO, Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Επίσης έχει μεταφράσει τα παρακάτω έργα: “Ορίζοντες” (Marcello Vitale, “Orizzonti”, ποιητική συλλογή), “Τα φώτα του δρόμου” (Mario Luzi, Eugenio Montale, Giuseppe Ungaretti, “Poesie”, δίγλωσση ποιητική συλλογή), “Ποιήματα” (Eugenio Montale, Quader no di quattro anni), “Ποιήματα” (Giuseppe Ungaretti), “Ποιήματα” (Pier Paolo Pasolini), “ταλοί ποιητές Ι-IX.