Αθάνατα μνημεία εραστών. Ποιήματα γεμάτα πόθο και έμπνευση. Ο έρωτας, παρότι γεννιέται, πεθαίνει και ξαναγεννιέται, κάποιες φορές γεννά στίχους και λόγους αιώνιους, πνευματική «τροφή» για τους απανταχού ερωτευμένους.

 

Με αφορμή την 14η Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, οι εκδόσεις Gutenberg επιλέγουν για εσάς μερικά από τα κορυφαία ερωτικά λογοτεχνικά έργα, από την κλασική Αρχαιότητα έως τον 20ον αιώνα. Οι Ερωτικαί Επιστολαί του Αρισταίνετου, τα Σονέτα του Σαίξπηρ, η Παλατινή Ανθολογία (τα ερωτικά επιγράμματα) και τα Είκοσι Ερωτικά Ποιήματα του Πάβλο Νερούδα.

 

Χαρίστε έναν στίχο στον αγαπημένο ή στην αγαπημένη σας!

 

Ερωτικαί Επιστολαί

Αρισταίνετος

Μετάφραση: Βασίλειος Π. Βερτουδάκης

Με το όνομα του Αρισταίνετου μας παραδίδεται μια συλλογή από 50 μυθοπλαστικές επιστολές, που περιλαμβάνουν θελκτικές ερωτικές ιστορίες. Οι επιστολές του αποτελούν μια μαρτυρία για τη λογοτεχνική αισθητική και την ερωτική ηθική της ύστερης αρχαιότητας· εποχής που υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της δυτικής σεξουαλικότητας.

 

 

Τα Σονέτα

William Shakespeare

Μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου

Αθάνατα μνημεία εραστών: όλα τα σονέτα του Σαίξπηρ στο πρωτότυπο και σε μετάφραση Λένιας Ζαφειροπούλου.  Ένας νεαρός άντρας, μια «μαύρη κυρία», πρόσωπα με σάρκα και οστά και ταυτόχρονα πλάσματα της φαντασίας μεταμορφωμένα από τον πόθο.

 

 

Παλατινή Ανθολογία
Των εραστών τα μάτια είναι πάντα σα βροχή

 

Μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής

Η Παλατινή Ανθολογία είναι το δημοφιλέστερο ποιητικό ανάγνωσμα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, από τον 7ο π.Χ. έως τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Ο έρωτας από το πρώτο καρδιοχτύπι στο κρεβάτι, και από το φλερτ στα δάκρυα του τέλους.

 

 

Είκοσι Ερωτικά Ποιήματα
και ένα τραγούδι χωρίς καμμιάν ελπίδα

Pablo Neruda

Μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής

 

Ο Pablo Neruda (1904-1973) στη δημοφιλέστερη ποιητική συλλογή όλων των εποχών προεξαγγέλλει με εκπληκτικό νεανικό σφρίγος ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της βαθύτατα ανθρώπινης ποίησής του: τον έρωτα που μεταλαμβάνει χαράς και πόνου, τον έρωτα που κοινωνεί των μυστηρίων του θανάτου, τον έρωτα που ματαιώνεται σχεδόν εν τη γενέσει του.