Η Kaspersky, με την υποστήριξη του DiploFoundation (μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα), έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό παιχνίδι προσομοίωσης για να βοηθήσει διπλωμάτες και άλλους επαγγελματίες του κυβερνοχώρου χωρίς τεχνικό υπόβαθρο να κατανοήσουν τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κυβερνοεπίθεσης και να αναπτύξουν μια αποτελεσματική απόκριση σε διεθνές επίπεδο.
Η εξασφάλιση συνθηκών ομαλότητας στον κυβερνοχώρο προϋποθέτει την πλήρη κατανόηση του τρόπου πρόληψης, αξιολόγησης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κινδύνων και των απειλών εντός του. Μια τέτοια βάση γνώσεων είναι επίσης απαραίτητη για το μη τεχνικό προσωπικό και τους διπλωμάτες που συμμετέχουν ενεργά σε διαδικασίες οικοδόμησης ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Κατά κύριο λόγο, είναι ο ιδιωτικός τομέας και η τεχνική κοινότητα που μπορούν να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς παρέχοντας την τεχνική αρωγή που χρειάζονται, όπως η ανάλυση περιστατικών στον κυβερνοχώρο ή η ανάλυση γεγονότων από τεχνική σκοπιά, ομαδοποιώντας τις εκάστοτε επιθέσεις και διασυνδέοντάς τες με πιθανούς παράγοντες απειλής.
Με στόχο την υποστήριξη των διπλωματών και όλων των επαγγελματιών του κυβερνοχώρου χωρίς τεχνικό υπόβαθρο στην εκμάθηση των θεμελίων και της πολυπλοκότητας της τεχνικής απόδοσης, η Kaspersky, με την υποστήριξη του DiploFoundation, ανέπτυξε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ασφαλείας βασισμένο στο παιχνίδι Kaspersky Interactive Protection Simulation (KIPS) με ένα ειδικά σχεδιασμένο φανταστικό περιβάλλον που μιμείται κυβερνοεπιθέσεις κατά των Ηνωμένων Εθνών. Πρωταρχικός στόχος του είναι να συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τεχνικές πληροφορίες για να απαντήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, όπως ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος, ποιες τεχνικές έχουν εφαρμοστεί, πόσο σοβαρό είναι ένα περιστατικό και ποιος ήταν πίσω από την επίθεση στο προσομοιωμένο περιβάλλον.
Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι υποδύονται τους διπλωμάτες σε έναν φανταστικό κόσμο που αντιμετωπίζει μια επίθεση στην Πρώτη Επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία ασχολείται με θέματα διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες παίρνουν αποφάσεις επιλέγοντας μεταξύ καρτών δράσης που τους οδηγούν είτε στην πιο λεπτομερή τεχνική ανάλυση της επίθεσης, συνεισφέροντας στη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων τεχνικών αποδεικτικών στοιχείων, είτε σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια στον κυβερνοχώρο σε περίπτωση που ο γρίφος δεν λυθεί.
«Η παγκόσμια και ποικιλόμορφη κοινότητα των επαγγελματιών του κυβερνοχώρου που ασχολούνται με θέματα κυβερνοδιπλωματίας, συνήθως δεν διαθέτει τεχνικό υπόβαθρο. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της σχετίζεται με την επίτευξη ενός ασφαλούς, σταθερού και ειρηνικού πληροφοριακού περιβάλλοντος τεχνολογίας, μέσω της επίτευξης διεθνούς συνεργασίας και αμοιβαίας δέσμευσης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων μερών. Με γνώμονα τους ίδιους στόχους, ενωθήκαμε με το DiploFoundation για να υποστηρίξουμε το διπλωματικό σώμα, καθώς και όλους τους επαγγελματίες του κυβερνοχώρου, παρέχοντας γνώσεις σχετικά με την πολυπλοκότητα της τεχνικής απόδοσης, παρουσιάζοντάς την με έναν ασυνήθιστο, αλλά εξαιρετικά διαδραστικό τρόπο μέσω μιας “διερευνητικής άσκησης μάθησης”. Στην πιλοτική δοκιμή του παιχνιδιού συμπεριλάβαμε πραγματικούς διπλωμάτες στον κυβερνοχώρο, νομικούς και ειδικούς σε θέματα πολιτικής, λαμβάνοντας ήδη θετικά σχόλια, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ενώνοντας τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο μπορούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη κυβερνο-σταθερότητας», σχολιάζει η Anastasiya Kazakova, Senior Public Affairs Manager της Kaspersky.
Ο Vladimir Radunović, Director of Cybersecurity and E-diplomacy στο DiploFoundation, δήλωσε: «Οι όροι «cyber» και «ψηφιακός» δεν προκαλούν ιδιαίτερη συγκίνηση στο διπλωματικό σώμα. Ωστόσο, τα ψηφιακά ζητήματα κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στη διεθνή ατζέντα – ιδίως όσον αφορά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως η απόδοση κυβερνοεπιθέσεων σε ένα μέρος ή ένα κράτος, όπου ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των χωρών. Οι κυβερνοδιπλωμάτες πρέπει επομένως να κατανοήσουν την τεχνολογία καθώς πλέον αυτή αποτελεί βάση της σύγχρονης κοινωνικής οργάνωσης. Επιπλέον, πρέπει να ετοιμαστούν να συνεργαστούν με «νέους κυβερνοδιπλωμάτες» – εκπροσώπους της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις σε περιόδους ταχείας ψηφιοποίησης και τεχνολογικής ανάπτυξης. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό από την ένταξη των κυβερνοδιπλωματών σε μια άσκηση μάθησης μέσω του παιχνιδιού, η οποία προσομοιώνει ένα περιστατικό διεθνούς κλίμακας στον κυβερνοχώρο και εξηγεί τι υπάρχει που δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού;».
Το Kaspersky Interactive Protection Simulation αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου Kaspersky Security Awareness και μπορεί να αναζητηθεί από οργανισμούς εδώ. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί ατομικά ή ομαδικά, διαδικτυακά ή στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης, εφόσον αυτό επιτραπεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της covid-19.