Καλεσμένοι σε μια τάξη όπου η κυρία Μαργαρίτα δίνει ένα ιδιαίτερο «Μάθημα» αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μάθημα ζωής, μάθημα σκληρό… και η σκληρότητα πάντα αφήνει τα σημάδια της πάνω στους άλλους.

 

 

Έτσι και η κυρία Μαργαρίτα απευθύνεται στους μαθητές της με σκληρότητα γιατί έτσι έχει πλαστεί από την δασκάλα της και εκείνη, αλλά και τρυφερότητα κάποιες στιγμές που γρήγορα προσπαθεί να καλύψει…

Η τάξη της κυρίας Μαργαρίτας βρίσκεται στην Κοινότητα Τέχνης Πράξις, έναν ιδιαίτερο χώρο που στεγάζει τέχνη και καλλιτέχνες με όνειρα. Εκεί βρίσκει το θάρρος και η κυρία Καίτη για το παράτολμο στοίχημα της να διασκευάσει ένα τεράστιο έργο.

Γιατί το κείμενο στο έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Roberto Athayde, είναι ένα κείμενο, πρωτίστως αναρχικό και άρα πλήρες πολιτικών και κοινωνικών προβληματισμών. Κεντρικό θέμα φέρεται πως έχει την εξουσία σε όλες της τις μορφές.

 

 

Μέσα στην οικογένεια, μέσα στο σχολείο και την εκπαίδευση γενικότερα, ως εγγενές χαρακτηριστικό του κράτους, της κοινωνίας, της θρησκείας, της ηθικής και των άλλων· των άλλων, που μπορεί να είναι οποιοιδήποτε τους οποίους συναναστρεφόμαστε ή με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή.

Το Μάθημα διέκοπτε μόνο κάποιες στιγμές μια διακριτική μουσική κάτω από την επιμέλεια του δάσκαλου Νίκου Τουλιάτου και προς το τέλος μια εμβόλιμη προβολή ενός video που μας προβληματίζει από τον Μάριο Τσουμάρη που προσεκτικά φρόντιζε να φωτίζει την κυρία Μαργαρίτα από ψηλά.

Δύσκολο πολύ το τόλμημα της από το οποίο όμως το μόνο σίγουρο που προσλαμβάνει κανείς είναι η τεράστια αγάπη για το θέατρο. Έδωσε την ψυχή της και είμαι σίγουρος ότι σε κάθε μάθημα που θα δίνει θα γίνεται πιο δυνατή.

 

 

 

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Καίτη Βαρβαρέσου Θεολογίτου

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Τουλιάτος

Φώτα: Μάριος Τσουμάρης

Μακιγιάζ: Κατερίνα Σταθάκη

Οργάνωση Παραγωγής: Ευγενία Λιούτα

Φωτογραφία: Νεκτάριος Θεοδώρου