Στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Δαφνίου πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Η Σπείρα του Έρωτα» με την Ανδρομάχη Δαυλού και τον Άρη Γραικούση.

 

 

 

«Μια μαγική βραδιά σε έναν ιερό χώρο κάτω από το έναστρο φως της Αττικής»

 

Σε αυτήν την τόσο διαφορετική και αξιομνημόνευτη επίσημη πρεμιέρα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο κος Βαγγέλης Ντηνιακός, Δήμαρχος Χαϊδαρίου, η κα Σοφία Νικολάου, Γ.Γ. Αντιεγκληματικής πολιτικής, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, η κα Μαίρη Βιδάλη, ηθοποιός – Σύμβουλος περιφέρειας Αττικής, ο κος Μάνος Πετούσης, Αντιδήμαρχος πολιτισμού  Χαϊδαρίου,  η κα Κάρμεν Ρουγγέρη, ηθοποιός – σκηνοθέτης, η κα Ελένη Καρακάση, ηθοποιός, ο κος Σπύρος Μπιμπίλας, ηθοποιός – πρόεδρος Σ.Ε.Η., η κα Ακτή Δρίνη, ηθοποιός, ο Κωνσταντίνος Δαυλός, δημοσιογράφος, η κα Έρση Δρίνη, σκηνογράφος και ο κος Δημήτρης Φιλίππου, πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων – ιατρός χειρουργός.

 

Η μουσικό-θεατρική παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα» είναι μια μελοποιημένη συρραφή θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και ενώνουν το χθες με το σήμερα ως αντίδοτο της πρωτόγνωρης και αποστασιοποιημένης πραγματικότητας που βιώνουμε.

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανδρομάχη Δαυλού και ο διακεκριμένος πιανίστας και μουσικός Άρης Γραικούσης ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια παράσταση σπάνιας έμπνευσης και απόδοσης.

 

 

Η επιθυμία της επανασύνδεσης των ανθρώπων και του εκμηδενισμού των αποστάσεων που έχουν μπει ανάμεσά μας το τελευταίο διάστημα, έφερε στην επιφάνεια μια παλαιότερη έμπνευση που επεξεργάζονταν εδώ και καιρό οι δύο δημιουργοί.

Η παράσταση είναι ένας τρυφερός περίπατος που κοιτάζει τον έρωτα μέσα σε «σπείρα», ένα σύμβολο ζωτικής δύναμης,αναγέννησης και ανανέωσης της ύπαρξής μας. Το Βυζάντιο, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση περνούν μπροστά από τα μάτια μας με τη βοήθεια της μουσικής, της ποίησης και των επιλεγμένων θεατρικών κειμένων.

Η ύπαρξη μιας διαχρονικής γυναίκας που έζησε, ζει και υπάρχει ανέκαθεν στο δρόμο της ιστορίας, κινείται τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα και γίνεται ο καμβάς της παράστασης. Οι σκέψεις, τα γραπτά και η μουσική διάσημων δημιουργών, συνθέτουν την ιδέα της ίδιας της ύπαρξής μας μέσα στο χρόνο.

 

 

Η παράσταση είναι μία συρραφή θεατρικών κειμένων και ποιημάτων των:

ΣαπφούςΑποστόλου ΠαύλουΖαν Ανούιγ (Jean Anouilh) – Κασσιανής (Κασία ή Εικασία ή Ικασία) – Βιτσέντζου ΚορνάρουΝικολάι Γκόγκολ (Nikolai Gogol) – Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (Eduardo De Filippo) – Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare) – Μολιέρου (Moliere) – Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) – Ευγένιου Ιονέσκο (Eugene Ionesko) – Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo) – Μπέρτολτ Μπρέχτ (Bertolt Brecht).

 

Ερμηνεύονται οι μουσικές συνθέσεις των:

Κρίστοφ Β. Γκλουκ (Christoph Willibald Gluck) – Ρόμπερτ Σούμαν (Robert Schumann) – Ερίκ Σατί (Erik-Alfred Leslie Satie) – Γιάννη ΚωνσταντινίδηΝτομένικο Σκαρλάτι (Giuseppe Domenico Scarlatti) – Σεργκέι Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ (Sergei Sergeievich Prokofiev) – Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) – Ενρίκε Γρανάδος (Pantaleon Enrique Joaquin Granados), καθώς και Αρχαϊκή & παραδοσιακή μουσική.

 

Τα τραγούδια της παράστασης είναι των:

Χρίστου Δάλκου, δημώδη σε μελοποίηση Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ζακ Μπρελ (Jacques Brel) και Κάρλος Γαρδέλ (Carlos Gardel).

 

 

Στο διαχρονικό αυτό ταξίδι του έρωτα έχουν συμβάλει:

Ο Θεοδόσης Δαυλός στα σκηνικά –  κοστούμια, η Χρυσηίδα Λιατζιβίρη στην κίνηση, ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος στους φωτισμούς, η Ακτή Δρίνη στη φωνητική διδασκαλία, η Ανθή Αγγελοπούλου ως βοηθός σκηνοθέτη.

Στην παραγωγή η Αναστασία Παπαγεωργίου, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων ο Αντώνης Κοκολάκης.

 

Φωτογραφίες: Νίκος Βαξεβάνης

 

Τα συνδετικά κείμενα, η σκηνοθεσία και η θεατρική ερμηνεία είναι της Ανδρομάχης Δαυλού, ενώ στις μουσικές επιλογές και στην ερμηνεία πιάνου και φωνητικών είναι ο Άρης Γραικούσης.