Όταν ο μύθος μιας γυναίκας- σύμβολο παίρνει σάρκα και οστά. Η τραγουδίστρια της Νίκης Σοφία Βέμπο ξαναζωντανεύει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναϊς στον Βοτανικό σε μια παράσταση της Τάνιας Χαροκόπου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλα. Το The Look.Gr ήταν εκεί στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Σοφία σε θυμάμαι…» με πρωταγωνίστρια την Γεωργία Ζώη και τον Ηλία Μιχαήλ.
Φωτογραφική Κάλυψη: Μιχάλης Λεωτσάκος
Σε έναν επιβλητικό χώρο η Γεωργία Ζώη ξεδίπλωσε την ζωή της μεγάλης τραγουδίστριας του ελαφρού τραγουδιού που σημάδεψε το α’ μισό του 20ου αιώνα. Μια συνέντευξη σε έναν νέο δημοσιογράφο (Ηλίας Μιχαήλ) δύο χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, είναι η αφορμή για να γίνει η αναδρομή σε όλη την πορεία της ζωής της Βέμπο. Στην αρχή διστακτική και λίγο εχθρική θα μπορούσαμε να πούμε στο δημοσιογράφο που αντιπροσωπεύει όλους αυτούς που την ξέχασαν τα τελευταία χρόνια, μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε μια γλυκιά γυναίκα με ακαταμάχητη προσωπικότητα, η συζητήση την απελευθερώνει εντελώς. Κάποιες στιγμές αναπολώντας δύσκολες καταστάσεις λυγίζει, η φωνή της τρέμει, αλλά στέκεται πάντα στο ύψος της προσωπικότητας της. Μιας προσωπικότητας που λατρεύτηκε όσες λίγες στη χώρα αυτή.
Η Γεωργία Ζώη είναι μια μεγάλη ηθοποιός που με την ερμηνεία της συγκλόνισε το κοινό, παρέσυρε το κοινό! Και πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να εγκλωβίσει τον θεατή του. Η παράσταση τα είχε όλα. Μουσική από τον σπουδαίο ακορντεονίστα Σπύρο Νίκα, τραγούδια έξοχα ερμηνευμένα από την ίδια τη Γεωργία Ζώη με δεύτερες φωνές κάπου κάπου από τον συμπρωταγωνιστή της Ηλία Μιχαήλ αλλά κυρίως είχε έξοχη πρόζα. Μέσα σε 2 περίπου ώρες ο θεατής γινόταν κοινωνός μιας εποχής, μιας εποχής που μπορεί να έσβησε, αλλά κρατά μια νοσταλγική μαγεία, και όλοι οι συντελεστές φρόντισαν σε αυτό. Μια παράσταση χρονογράφημα της ζωής αυτής της συγκλονιστικής προσωπικότητας και της τόλμης της.
Ακολουθήσαμε τα πρώτα βήματά της στην Κωνσταντινούπολη, στην Λάρισα και μετά στο Βόλο. Ένα ταξίδι στην Θεσσαλονίκη είναι η αφορμή για την πορεία προς την καταξίωση. Η Αθήνα την περιμένει για να της προσφέρει τα παντα. Κι από κει στα δύσκολα χρόνια του πολέμου που ανέλαβε το ρόλο του εμψυχωτή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκροτούσε θιάσους, ανέβασε επιθεωρήσεις και συνέβαλε στο δυνάμωμα του πατριωτικού φρονήματος. Και έπειτα ήρθε η κατοχή και η φυγάδευσή της στη Μέση Ανατολή όπου είπε σπουδαία τραγούδια, όπως «Αθήνα και πάλι Αθήνα», «Ραντεβού στην Αθήνα», «Αγάπη μου η ώρα φθάνει», «Για σένα τραγουδώ», «Καινούργια ζωή», «Πότε», «Πάντα μαζί», «Σβήσε το φως» και πολλά άλλα. Η επάνοδος της στην Αθήνα έφερε και το δικό της θέατρο, το θέατρο Βέμπο όπου μαζί με τον σύντροφο της ζωής της ανέβασε τις νέες της επιτυχίες. Ο Μίμης Τραϊφόρος καταλυτικός παράγοντας στην ζωή της είπε πως η Σοφία ήταν «Ένας έρωτας που έπεσε σαν οδοστρωτήρας στη ζωή μου και δεν άφησε όρθιες ούτε τις αναμνήσεις μου. Ήμουν γεμάτος δέος απέναντι σ’ αυτή τη γυναίκα», και αν κρίνουμε από την έξοχη μεταφορά της στο σανίδι δεν έχουμε καμια επιφύλαξη ως προς αυτό.
Στην κατάμεστη αίθουσα τα χειροκροτήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ το κοινό τραγουδούσε συνεπαρμένο από το μπρίο αυτής της μοναδικής ύπαρξης. Ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ του πολυχώρου με καλό κρασί και έξοχα μεζεδάκια, ενώ σε κατά τόπους πηγαδάκια οι παρευρισκόμενοι σχολίαζαν τη παράσταση με κολακευτικά σχόλια. Εκεί συναντήσαμε τον ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, τον Ηλία Λογοθέτη, το Σπύρο Μπιμπίλα, την Γιώτα Γιάννα, τον τραγουδιστή Κώστα Βενετσάνο, το Μάνο Κατσαμπούρη, το Φώτη Κουβέλη. Ακόμη τίμησαν με την παρουσία τους οι Άννα Τσιάλτα, Βίβιαν Μητσάκου, Σύλβια Αντώναρου, Νίνα Λοτσάρη και πολλοί άλλοι. Δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε ότι στο φουαγιέ που δόθηκε η δεξίωση, υπήρχε και έκθεση με προσωπικά αντικείμενα, γράμματα και φωτογραφίες της Σοφίας Βέμπο από το προσωπικό αρχείο του κυρίου Λεβιθόπουλου.
«Είναι να σε θέλει και η τύχη. Και να είσαι τολμηρός». Αυτό κρατάμε ως επιμύθιο της παράστασης, κι η Σοφία Βέμπο είχε και την τόλμη πέρα από την τύχη.
Μια υπέροχη βραδιά σε ένα υπέροχο έργο. Μην το χάσετε!