Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021, που ξεκίνησε με επιτυχία στις 21 Σεπτεμβρίου με όλες τις εκδηλώσεις να γίνονται γρήγορα sold out, αυτό το Σαββατοκύριακο παρουσιάζει τέσσερα νέα έργα και δύο σημαντικά αφιερώματα. Παράλληλα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων στους συγγραφείς που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό συγγραφής θεατριακού έργου μικρής φόρμας με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021
200 χρόνια Επανάσταση;
Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα
***
Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
20:00 ΕΛΛΑΔΑ Σοφία Καλογεράκη ΠΥΞΙΔΑ
21:00 ΕΛΛΑΔΑ Γιάννης Σολδάτος ΚΑΜΠΑΡΕ 1825
***
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
19:00 Αφιέρωμα στον Robert Abirached
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Απονομή Βραβείων Διεθνούς Διαγωνισμού
«200 χρόνια Επανάσταση;
Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα»
20:00 ΤΣΕΧΙΑ David Zábranský
ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ
21:30 ΕΛΛΑΔΑ Μάνος Καρατζογιάννης
ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
20:00 ΕΛΛΑΔΑ Σοφία Καλογεράκη ΠΥΞΙΔΑ
Το έργο
Δύο εμβληματικές μορφές, η μία υπαρκτή της Μαντώς Μαυρογένους, της τολμηρής αγωνίστριας του 1821 αλλά και θαρραλέας γυναίκας που πάλεψε για τα προσωπικά της θέλω ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και η άλλη η συγκλονιστική του Προμηθέα, του οποίου ο μύθος αποτελεί από τις αρχαιότερες αναφορές στην ιδέα της επανάστασης, συνομιλούν και αυτός ο ιδεατός διάλογος προσπαθεί να γίνει πυξίδα στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.
Απόσπασμα
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Μόνο ο άνθρωπος που παλεύει διαρκώς γίνεται σηματωρός για τις εφησυχασμένες συνειδήσεις. Αλίμονο σε όποιον νομίζει πως η επανάσταση σταματά, όταν πέσουν τα όπλα. Η μεγαλύτερη επανάσταση τότε ξεκινά. Μέσα μας.
ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ: Καημένε, Προμηθέα! Η επανάστασή μας παραγκωνίστηκε από την φιλοδοξία, την απληστία και τη βολή του καθενός. Και μαζί της παραγκωνιστήκαμε και εμείς.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Τα κίνητρα των ανθρώπων διαφέρουν. Μα θα ήταν καταστροφικό να πιστέψουμε, ότι μόνο το συμφέρον παρακινεί τις πράξεις θεών και ανθρώπων. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά φωτεινά παραδείγματα για το αντίθετο.
Εσύ και το ατίθασο πνεύμα σου πήγατε κόντρα στους καιρούς, χωρίς να σε αγγίζει η κακογλωσσιά και ο χλευασμός του κόσμου, χωρίς καμία ανάγκη επιβεβαίωσης. Αυτό που κράτησε ζωντανή την επανάσταση μέσα σου, ήταν η διαρκής μάχη σου ενάντια σε ό,τι στερούσε την ελευθερία σου.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Η Μαντώ Μαυρογένους συναντά τον Προμηθέα, ήρωες , ιδανικά, η αρχαιοτυπική μορφή του Προμηθέα και η ηρωίδα της Επανάστασης συναντιούνται και θέτουν το ερώτημα το αιώνιο, τελικά οι θυσίες και οι αγώνες για την ανθρωπότητα πόσο αναγκαίες είναι για την δική μας καθημερινότητα, ποιο το χρέος του ανθρώπου και ποιο τίμημα να θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο.
Ένκε Φεζολλάρι
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Επιμέλεια κοστουμιών: Γιώργος Λυντζέρης
Διαβάζουν με αλφαβητική σειρά:
Διαμαντής Καραναστάσης, Αγγελική Καρυστινού
Τραγούδι επί σκηνής: Σοφία Παπάζογλου
***
Η Σοφία Καλογεράκη κατάγεται από την Κρήτη. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει και εργάζεται στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας, ως εκπαιδευτικός σε γερμανικό σχολείο της πόλης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς συγγραφής διηγημάτων και θεατρικών έργων μικρής φόρμας. Ένα διήγημά της έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά στην «Ανοιχτή Βιβλιοθήκη». Παράλληλα ασχολείται με τη διασκευή θεατρικών έργων για την θεατρική ομάδα της ελληνικής κοινότητας του Μπίλεφελντ.
***
21:00 ΕΛΛΑΔΑ Γιάννης Σολδάτος ΚΑΜΠΑΡΕ 1825
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη. Ο Οδυσσέας του Ομήρου έφτασε αργοπορημένος στην Ιθάκη και δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον σκληρό βασανισμό και δολοφονία του Ανδρούτσου, εκείνο το βράδυ της 5ης Ιουνίου του 1825, μπροστά στον ναό της Θεάς Αθηνάς Νίκης.
Το γιατί είχε φυλακιστεί, αν πράγματι είχε προδώσει την Επανάσταση, ποιοι ευθύνονται για τον θάνατό του, είναι ερωτήματα που δεν θα απαντηθούν σε αυτήν την παράσταση. Στην στιγμή του θανάτου του όμως, μόνο σε αυτήν τη διάρκεια της στιγμής του στραγγαλισμού του, υφαίνεται ένα νήμα που διαπλέκει το χρόνο και τον χώρο, μηχανεύοντας έτσι τον ιστό της ιστορικής μνήμης με ξέφτια και αλήθειες που απορρέουν από τον Μύθο.
Απόσπασμα:
ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Το Μεσολόγγι κινδυνεύει, γιατί έχει στίγμα γεωγραφικό…
ΚΑΛΥΨΩ: Την Ωγυγία δεν τη δείχνει ο χάρτης.
ΧΟΡΟΣ: Δεν σταματάει ο χρόνος
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία, Χορογραφία Σχεδιασμός Κοστουμιών: Βίκυ Φίλιππα
Μουσική: Μικές Σακελλίου
Φωνή, τραγούδι, χορός: Έλενα Βακάλη, Χριστιάνα Μυγδάλη Λένα Μποζάκη, Ιωάννα Ρούσσου, Μικές Σακελλίου, , Βίκυ Φίλιππα
Κατασκευή Κοστουμιών: MAMADOO fashion
video: Nίκος Βασιλόπουλος, Γιάννης Σολδάτος
Τεχνικός: Ευφροσύνη Αρκουλάκη
Φωτογραφίες: Μάνος Καλλιμικράκης
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
19:00 Απονομή Βραβείων Διεθνούς Διαγωνισμού «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα»
Αφιέρωμα στον Καθηγητή θεατρολογίας Robert Abirached (1930 – 2021)
Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, κριτικός θεάτρου, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ο Ρομπέρ Αμπιρασέ άνοιξε νέους δρόμους στη θεατρολογική έρευνα μέσα από τις καινοτόμες δημοσιεύσεις του.
Το βιβλίο του, Η κρίση του θεατρικού προσώπου στο μοντέρνο θέατρο και η τετράτομη μελέτη του για την πολιτική της θεατρικής αποκέντρωσης τον καταξίωσαν σε διεθνές επίπεδο.
Διετέλεσε διευθυντής του τμήματος θεάτρου και παραστατικών τεχνών στο Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας (1981 – 1988) παράγοντας αξιοσημείωτο έργο.
Επιμέλεια – Συντονισμός: Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης,
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός και μεταφραστής θεάτρου
Θα μιλήσουν:
Σοφία Φελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας
Τίτλος ομιλίας: «O Robert Abirached και οι «περιπέτειες» του θεατρικού προσώπου»
Λίνα Ρόζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας
Τίτλος ομιλίας: «Διευρύνοντας τα όρια του θεάτρου: η πολιτική της θεατρικής αποκέντρωσης και η αρχειοθέτησή της από τον Robert Abirached»
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδριόπουλος
Καλλιτεχνικό σύνολο «Πολύτροπον»
20:00 ΤΣΕΧΙΑ David Zábranský ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ
Μετά την επιστροφή του αφεντικού και του σκύλου από την καθιερωμένη τους βόλτα, κάτι παράξενο συμβαίνει. Ενώ ο Άνθρωπος είναι κουρασμένος, ο Σκύλος αποκτά φωνή και διεκδικεί όσα έχει στερηθεί μέχρι σήμερα…
Ένα έργο που αφορά την ανθρώπινη φύση, την επιθυμία και την αγάπη του ανθρώπου να δίνει διαταγές. Ένα έργο για την ελευθερία και την απελευθέρωση από κάθε μορφή καταπιεστικής εξουσίας.
Σημείωση: Αξίζει να γίνει αναφορά στο έργο του Πλουτάρχου «Γρύλλος», στο οποίο για πρώτη φορά στον γραπτό λόγο, τα ζώα παίρνουν φωνή ανθρώπου.
Απόσπασμα:
ΣΚΥΛΟΣ: Χρειαζόμαστε μια μεταρρύθμιση. Υπάρχει ανάγκη να ξεχαστούν οι κακές μη δυναμικές συνήθειες. Διότι τον τελευταίο καιρό κάτι άλλαξε άρδην. Υπάρχει ανάγκη να τρίψουμε τα μάτια μας και να κοιτάξουμε καλά γύρω μας. Βλέπετε; Γύρω μας υπάρχει μια καινούργια εποχή, και εκεί, εκτός των άλλων, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μέσα μου δεν υπάρχει κενό, η κάτι το ανύπαρκτο. Υπάρχει η ψυχή μου…
ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Ορίστε; Τι είπες;
Σκηνοθετικό σημείωμα:
Σε έναν κόσμο ο οποίος συνεχώς αλλάζει, κάτι παραμένει σταθερό από την απαρχή του χρόνου. Το ρευστό χάος που διαρκώς εισχωρεί και σπάει τους πιο ισχυρούς δεσμούς. Κάπου εκεί ξεπροβάλλει η ύλη που τροφοδοτεί όλη αυτή την κίνηση, η συνειδητή ή ασυνείδητη λειτουργία της κυριαρχίας. Το ένστικτο της επιβίωσης τρέφει το αίσθημα επιβολής, τι συμβαίνει όμως όταν νοήμονα όντα εξυπηρετούν εγωιστικούς σκοπούς• η ισορροπία χάνεται. Ο εξουσιαστής αρχίζει να γίνεται εξουσιαζόμενος και ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει.
Ευάγγελος Βογιατζής
Συντελεστές:
Μετάφραση: Σόνια Στάμου – Ντορνιάκοβα
Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Βογιατζής
Δραματουργική ανάλυση: Σπύρος Μπέτσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αριάννα Χατζηγαλανού
Ηθοποιοί: Γρηγόρης Ποιμενίδης, Μιχάλης Τακτικάκης
***
O David Zábranský γεννήθηκε το 1977 και είναι ένας πολύ γνωστός Τσέχος συγγραφέας. Σπούδασε στον τομέα των ΜΜΕ και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Charles στην Πράγα. Ασκεί τη νομική μόνο στον τομέα των ΜΚΟ.
Εργάστηκε στο The Counselling Center for Citizenship / Civil and Human Rights για την οργάνωση της βοήθειας στους πρόσφυγες. Τιμήθηκε με το βραβείο Magnedia Litera για το πρώτο του βιβλίο The Beach But This, ως νέος συγγραφέας της χρονιάς.
Το 2020 συμμετείχε με ένα κείμενό του σε ανθολογία 17 κορονο-ιστοριών και, την ίδια χρονιά, έγραψε το βιβλίο Republika με αφορμή τη δολοφονία ενός νεαρού δημοσιογράφου που προκάλεσε πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στη Σλοβακία. Κατά μεγάλα διαστήματα ζει στην Αθήνα.
21:00 ΕΛΛΑΔΑ Μάνος Καρατζογιάννης ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας Γιάννης Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη του Αγώνα του 1821. Μέσα από τις διηγήσεις του ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές και γεγονότα μίας άλλης εποχής.
Κυρίως όμως μέσα από το έργο του, αποδίδεται η αξία της παιδείας ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας.
Απόσπασμα
Όσοι μαζεύουν δε πεθαίνουν ποτέ…
Μάζευε μνήμες, εμπειρίες, αισθήματα…
Εγώ με αισθήματα τα μάζεψα όλα.
Είμαι ας πούμε ένας αισθηματίας της επιστήμης, της έρευνας.
Πίστευε και ερεύνα λέω εγώ.
Και μη ερεύνα έλεγε η μάνα μου η Αναστασία.
Ο πατέρας μου πάλι, πολυμήχανος, Οδυσσέας γαρ, το ‘ψαχνε περισσότερο το πράγμα.
Εκεί…
στο τραγουδισμένο κάστρο…
Στο κάστρο μας…
Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο – Συμπαραγωγή με το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Αγρινίου, την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος» και το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο
***
Ο Μάνος Καρατζογιάννης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγητής υποκριτικής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου «Σταθμός». Υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Winchester με διατριβή «Ετερότητα στην ιδιωτική και στη δημόσια σφαίρα στη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη».
Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής κ.α. Έχει παίξει σε θέατρα και φεστιβάλ στην Ευρώπη.
Η παραγωγή του ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ «H λίστα», στην οποία πρωταγωνιστούσε, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ «Μues Saint Dennis» στο Παρίσι με τίτλο Τhe List Project (2012) και απέσπασε το Α’ Βραβείο Καλύτερης Παράστασης στο «Sarajevo Winter Theatre Festival» (2013).
Από το 2007, έχει συνεργαστεί πολλές φόρες ως ηθοποιός και σκηνοθέτης με το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο.
***
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.
Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021
Διοργάνωση: Όμιλος «Φίλοι του Αναλογίου»
Εκτελεστική Διευθύντρια: Σμαρώ Κώτσια
Διεύθυνση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Επιμέλεια κειμένων: Θανάσης Βασιλείου, Ηλίας Καφάογλου
Μεταφράσεις έργων στα ελληνικά: Σμαρώ Κώτσια, Λέανδρος Πολενάκης, Σόνια Στάμου Ντορνιάκοβα
Μετάφραση προγράμματος στα αγγλικά και στα γαλλικά: Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Επιμέλεια – διορθώσεις αγγλικών κειμένων: Θεοδώρα Λούκας
Οργανωτική υποστήριξη: Κυβέλη Δραγούμη
Ηχογραφήσεις έργων: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αναστασία Γεωργάκη.
Ηχολήπτης: Βίκτωρ Μαστέλα
Υπεύθυνη πρακτικής άσκησης φοιτητών: Δέσποινα Κοσμοπούλου
Ψηφιακές τεχνολογίες, περιπατητικές δράσεις: Geert Vermeire
Γραφιστική επιμέλεια: Μαρία Στέφωση, Α4Αrt design
Σχεδιασμός φωτισμού – σκηνική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοχώρου: Δημήτρης Βαλλιανάτος
Γραφείο τύπου: Culture Press
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Παλαιό Πανεπιστήμιο Θόλου 5, Πλάκα 105 56
Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Απαραίτητη προκράτηση θέσεων:
ticketsanalogio@gmail.com
Ακολουθήστε μας στα social media:
Facebook: https://www.facebook.com/analogiofestival
Instagram: @analogiofest
Website: www.analogiofestival.org
Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ:
Culture Press
culturepressgr@gmail.com